Přihlášení

 

Kontaktujte nás

Sjednat půjčku, prodej, nákup... Kontaktujte nás

 

Nákupní košík

Počet položek: 0
Celkem: 0.00,- Kč

 

Nejprodávanější

Nejžádanější zboží - Elektro, knihy, oleje, auta, reality

Skladové vozy

Pojištění skladových vozidel autobazaru (auto dealera) za 3,30 Kč na den, 1200 Kč za rok ...>>více<<

Cena 1 200,-

Pojištění odpovědnosti dopravce

Pojištění odpovědnosti silničního dopravce na jedno vozidlo, pojistná částka 500 000 Kč, spoluúčast 10 %, min. 10 000 Kč, ...>>více<<

Cena 3 500,-

Povinné ručení veterán

Povinné ručení veteránů za řoční pojistné 346 Kč ...>>více<<

Cena 346,-

 

Pojištění pro firmy / O nás / Novinky

Aktuality, novinky, blog

Detail: Dálniční známka 2019 (27.11.2018)

V roce 2019 bude jízda po vybraných úsecích dálnic a silnic pro motorová vozidla zpoplatněna. Cena dálniční známky pro rok 2019 se zatím nemění.

Kde musím mít dálniční známku?
Zpoplatněným úsekem je prakticky každá dálnice, ale některé úseky jsou bez poplatku. Dodatková tabulka vypadá celkem srozumitelně, je to přeškrtnutý nebo naopak zvýrazněný symbol dálniční známky.

Kdo musí mít dálniční známku?
Dálniční známku potřebuje každé auto s hmotností do 3500 kg. Vozidlo s hmotností nad 3500 kg již podléhá systému elektronického mýta. Motocykly známku nepotřebují. Dálniční známka se vylepuje na čelní sklo a dovolená místa, kam smíte známku vylepit, máte vyznačená na každém podkladu dálniční známky. Na dálniční známku i kontrolní kupon musíte napsat propiskou nebo fixem registrační značku příslušného vozidla.

Kolik stojí dálniční známka 2019?
Pořídit si můžete celkem tři typy dálničních známek, které se liší tvarem i barvou. Ke koupi jsou desetidenní, měsíční a roční. Jejich vyobrazení si můžete prohlédnout. Desetidenní známka stojí 310 korun, měsíční 440 korun a roční 1500 korun. Platnost desetidenní a měsíční se vyznačuje proštípnutím patřičných kolonek. Pokud dálniční známku kupujete, můžete prodavače požádat o upravení platnosti, například pokud víte, že pojedete po dálnici až za týden a připravujete se na cestu dopředu.

Roční dálniční známka 2019 platí od 1. prosince 2018 do 31. ledna 2020. Pokud si roční dálniční známku koupíte třeba v květnu 2019, neplatí do příštího května, ale pouze do 31. ledna následujícího roku!

Můžu si dálniční známku vyměnit?
Ano, poškozenou dálniční známku lze vyměnit, ale má to poměrně komplikovaná pravidla. Dálniční známku lze vyměnit z důvodu poškození čelního skla, v případě chybné manipulace s kuponem (například se vám roztrhne při vylepování), změny registrační nebo převozní značky a podobně. Podrobný návod, jak postupovat, je k nalezení na stránkách Státního fondu dopravní infrastruktury. Tam najdete vymezení možností výměny, vzor žádosti o výměnu dálniční známky a rovněž seznam míst, kde tak lze učinit. Manipulační poplatek činí 70 korun.

Doporučujeme: Dálniční známky a poplatky za silnice a dálnice v Evropě v roce 2018
Můžu jezdit bez dálniční známky?
Existují případy, kdy lze použít zpoplatněný úsek bez dálniční známky. Vedle většiny vozidel státní správy, armády a složek integrovaného záchranného systému typicky nemusí mít dálniční známku vozidla přepravující zdravotně a tělesně postižené osoby, vozidla členů diplomatické mise a podobně.

Kdo  kontroluje?
Dálniční známku kontroluje Policie ČR nebo Celní správa. Pokud nemáte na autě dálniční známku, hrozí vám bloková pokuta do 5000 Kč, ve správním řízení až 100 000 Kč.

Soubor ke stažení: Dálniční známky 2019 (velikost: 198.38kB)

Fotogalerie:

Dálniční známka 2019 (27.11.2018)

 

>> Zpět do historie novinek <<